Latijn

Latijn

1E JAAR | 1E GRAAD

Voor wie?

De studierichting met Latijn richt zich tot alle jongens en meisjes die in eerste instantie een grote interesse hebben voor talen en geschiedenis. Ook een brede belangstelling hebben en bereid zijn deze studie-uitdaging aan te gaan, zijn zeker aangewezen.

Wat mag je verwachten van deze opleiding?

Julius Caesar, Romulus en Remus, Hercules... Wie kent ze niet? De historische figuren, mythologische helden en goden uit de klassieke oudheid spreken nog steeds tot de verbeelding!

Latijn is een oude taal, maar door haar invloed op bijna alle West-Europese talen is ze ook vandaag springlevend! Bovendien is ze de taal van de Romeinen die in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor onze huidige beschaving. Via de studie van woorden en grammatica kom je tot het lezen van Latijnse teksten. Je dringt door tot een cultuur en verhalenschat van maar liefst 2000 jaar oud die vandaag nog heel actueel en de moeite waard zijn!

Je scherpt daarbij je taalgevoel en nauwkeurigheid aan, en leert vlot verbanden zien en systematisch redeneren. Allemaal elementen die ook voor andere vakken bijzonder nuttig kunnen zijn.

Kies je voor Latijn, dan verwerk je niet alleen de basisleerstof, maar zet je ook in op verdieping en verbreding van de leerstof. Je krijgt verdere verdieping aangeboden via een creatief project, Rome Aeterna.

Wat na het eerste jaar? 

Deze richting bereidt jou voor op een tweede jaar met Latijn of Latijn-Grieks. Je kan ook naar de studierichtingen Moderne talen & wetenschappen. Je kan in het tweede jaar STEaM-wetenschappen volgen als je een inhaalbeweging maalt voor specifieke STEaM-vakken. In het Sint-Lievenscollege Humaniora kan je klassieke talen (Latijn en/of Grieks) volgen in de eerste, tweede en derde graad. 

 

Lessentabel

Vakken

1A Latijn

Aardrijkskunde 2u
Beeld 1u
Begeleid zelfstandig leren

1u

Engels 1u
Frans 4u
Geschiedenis 1u
Godsdienst 2u
Latijn 4u
Latijn verdieping 1u
Lichamelijke opvoeding 2u
Muziek 1u
Natuurwet. 2u
Nederlands 5u
Techniek 2u
Wiskunde 4u
ICT geïntegreerd
Mens en Samenleving via projecten
Totaal 33u

 

Naar deze opleidingen kan je doorstromen