STEaM

Traject Humaniora.

 

Workshop: De Micro:Bit

Zet hier je eerste stappen in de wereld van het programmeren. In deze workshop gaan we aan de slag met de micro:bit, een kleine computer die we zelf kunnen programmeren. Vanuit deze gratis software programmeren we onze naam op dit kleine toestel! Via eenvoudige blokken die aan elkaar gekoppeld moeten worden, maak je je eigen codetaal. Ga jij deze uitdaging aan? 

Tijdens de lesuren IW leer je niet werken met één bepaald programma, maar leren je zelf oplossingen te bedenken. Je ontdekt hoe een computer denkt om deze dan te gebruiken om dagelijkse problemen mee op te lossen. Je bouwt digitale spelen, verbetert de verkeerslichten en maakt zo een kruispunt veiliger, ontwerpt sensoren om een prothesehand te maken, gebruikt onze taal om een digitale assistent met ons te laten chatten. Zelfs de systemen achter onze sociale media (Facebook, Instagram…) zal voor jou geen geheimen meer kennen! 

De werkbundel kan je hier downloaden.

Studierichting: 1A met verdieping STEaM 
Vak : informaticawetenschappen – 2 lesuren per week 
Workshop: 10.30 uur – 12.00 uur – 14.00 uur – 15.30 uur


Workshop: Digital Storytelling in Virtual Reality

Virtual Reality is meer dan enkel games en evolueert razendsnel. Daardoor zijn meer en meer mensen in staat om zichzelf én anderen onder te dompelen in hun eigen virtuele realiteit. Met dit project slaan we een brug tussen de verschillende vakken, talenten en technologieën. Een brug tussen informaticawetenschappen, plastische opvoeding, Nederlands... en misschien zelfs ook Latijn! In deze workshop maak je verhalen met die nieuwe technologie. Technologie waarmee je creatief aan de slag kan gaan om jouw fantasie om te zetten naar een echt verhaal. Een echt verhaal in een eigen VR-app.  

In deze workshop maak je kennis met dit project, zien we enkele projecten van onze leerlingen en testen onze kennis met een heuse quiz (hou je smartphone klaar)! Spits jouw zintuigen en laat je inspireren door ons VR-verhaal!  

Studierichting: 1A met verdieping STEaM 
Vak : informaticawetenschappen, Design Thinking (vakoverschrijdend) – 2 lesuren per week 
Workshop: 11.30 uur – 15.00 uur


Workshop: Hoe coördinaten tot leven komen – digi-wiskunde

Van coördinaat naar dier – transfer tussen wiskunde en digi-wiskunde. Binnen de opleiding STEaM worden vakken aangeboden die specifiek zijn voor deze richting, digi-wiskunde is er een van. Je gaat aan de slag met het programma GeoGebra waarin je wat je al kent uit de lagere school toepast op de computer. Van één coördinaat ga je naar twee om tot een volledige figuur te komen. Samen maken we de sprong van coördinaten naar een heus kunstwerk! 

Digi-wiskunde is een uitbreiding van onze wiskundekennis. In dit vak leren we nieuwe skills en passen we wiskunde toe om concrete uitdagingen digitaal op te lossen! 

Werkbundel kan je hier vinden.
Het werkblad voor het assenstelsel kan je hier vinden.

Studierichting: 1A met verdieping STEaM 
Vak : Digi-wiskunde  – 1 lesuur per week 
Workshop: 11.00 uur – 14.30 uur


Workshop: Maak de wereld en jezelf beter via Design Thinking!

Stel je voor, een vak waar geen foute antwoorden bestaan en jij de beslissingen neemt. Bestaat dat? Welkom in Design Thinking! Een vak waar je jouw verworven kennis gebruikt om te leren onderzoeken, te experimenteren, échte uitdagingen aangaat en dingen maakt! Kom naar deze workshop, en proef even hoe Design Thinking smaakt. Hou voor deze workshop een stift en wat papier klaar.    

Studierichting: 1A met verdieping STEaM 
Vak : Design Thinking – 1 lesuur per week 
Workshop: 10.00 uur – 13.30 uur