Klassieke Talen

Traject Humaniora.

Workshop: Dat is Latijn voor mij!

Julius Caesar, Romulus en Remus, de Minotaurus … Ken jij ze al? De historische figuren, mythologische helden, goden en monsters uit de klassieke oudheid spreken nog steeds tot de verbeelding. Ben jij geïnteresseerd in talen, geschiedenis en fantastische verhalen? Hou jij van een uitdaging? In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres! 

In de les Latijn maak je in de eerste plaats kennis met de taal zelf. Snel zul je merken dat sommige Latijnse woordjes heel hard lijken op Franse of zelfs Nederlandse woorden. Samen gaan we op zoek naar gelijkenissen en verschillen met de moderne talen en breid jij jouw woordenschat uit. Bij het leren van een nieuwe taal moet je ook inzicht krijgen in de opbouw van die taal. Taalstudie heeft dan ook een bijzondere plaats in de richting Latijn. Tegen het einde van het eerste schooljaar goochel jij met gekende termen als onderwerp en bijvoeglijk naamwoord, maar kan je ook meepraten over naamvallen, iets dat het Nederlands niet (meer) heeft. Spannend toch? 

Woordenschat en taalstudie vormen de basis voor het lezen van Latijnse teksten. Via de teksten kom je in aanraking met een cultuur en een verhalenschat van zeker 2000 jaar oud. Stokoud, zo lijkt het wel, maar helemaal niet stoffig! Het is geen wonder dat de Nachtwacht, Harry Potter of Percy Jackson een graantje meepikken en inspiratie halen uit de rijke cultuur en taal van de Romeinen. 

In de les Latijn scherp je jouw taalgevoel en nauwkeurigheid aan, leer je vlot verbanden te zien en systematisch te redeneren. Dit zijn allemaal elementen die ook voor andere vakken bijzonder nuttig kunnen zijn. Deze richting biedt toegang tot alle richtingen in de tweede en derde graad. 

Maak in onze workshop Latijn kennis met de Romeinse wereld en taal via Minecraft. Lucius en Marcia, twee Romeinse kinderen van jouw leeftijd, leiden jou rond bij hun familie en in hun huis. Zij leren je jouw eerste Latijnse woordjes en helpen je zelfs enkele Latijnse zinnen te vertalen. Durf jij de uitdaging aan? 

Studierichting: 1A met verdieping Latijn 
Vak : Latijn – 5 lesuren per week 
Workshop: 10.00 uur – 11.30 uur – 13.30 uur – 15.30 uur


Workshop: Dat is Grieks voor mij!

Sokrates, Achilleus, de cycloop Polyphemos … Ken jij ze al? De historische figuren, mythologische helden, goden en monsters uit de klassieke oudheid spreken nog steeds tot de verbeelding. Ben jij geïnteresseerd in talen, geschiedenis en fantastische verhalen? Hou jij van een uitdaging? In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres! 

Vanaf het tweede jaar in de eerste graad kan je ervoor kiezen om je ook te verdiepen in het Oudgrieks, naast het Latijn. Net zoals Latijn bestaat Grieks uit een combinatie van woordenschat en taalstudie om te komen tot het lezen van Oudgriekse teksten. Een portie cultuur dompelt jou daarbij onder in de wereld van de oude Grieken, maar legt ook de link met onze moderne samenleving. Harry Potter en Fantastic Beasts, de Nachtwacht, Percy Jackson of Assassin’s Creed Odyssey tonen aan dat de Oudgriekse wereld en verhalen springlevender zijn dan ooit. 

In de les Grieks scherp je jouw taalgevoel en nauwkeurigheid aan, leer je vlot verbanden te zien en systematisch te redeneren. Dit zijn allemaal elementen die ook voor andere vakken bijzonder nuttig kunnen zijn. Deze richting biedt toegang tot alle richtingen in de tweede en derde graad. 

Maak in onze workshop Grieks kennis met de Oudgriekse wereld en taal via het spel Assassin’s Creed Odyssey. Zie hoe de held in het spel rondloopt tussen de tempels in het antieke Athene, ontdek het Griekse alfabet aan de hand van inscripties en waag je aan het lezen en achterhalen van enkele Griekse woordjes. Durf jij de uitdaging aan? 

Studierichting: 2 Grieks - Latijn 
Vak : Grieks – 3 lesuren per week 
Workshop: 10.30 uur – 14.00 uur