Moderne Talen

Traject Humaniora.

 

Workshop: Taal is het woord niet!

Wie dacht dat taal zich enkel beperkt tot ellenlange woordenschatlijsten en netelige grammaticaregels, die heeft het goed mis! Taal is immers zoveel meer dan dat. Met middagactiviteiten als 'De Kleine Cervantes' en 'SLC redactie' is taal bij ons op school in de eerste plaats genieten. In 'Project moderne talen' opent taal dan weer een venster naar de rest van de wereld. Wist je bijvoorbeeld dat het Nederlands een van de veertig meest gesproken talen ter wereld is? Dat je in Suriname limonade drinkt met een sprietje en niet met een rietje? Dat het gevaarlijk is om in Frankrijk 'poison' in de plaats van 'poisson' te bestellen? Of dat Shakespeare al 'swagger' had, nog voor de eerste hiphoppers geboren werden? Ontdek hoe we in het Sint-Lievenscollege creatief met moderne talen aan de slag gaan! Neem voor deze workshop zeker ook je gsm bij de hand. 

Studierichting: 1A met verdieping Taal & Cultuur 
Vak:  
Workshop: 13.55 uur


Klassieke Talen

Traject Humaniora.

 

Workshop: Dat is Latijn voor mij!

Julius Caesar, Romulus en Remus, de Minotaurus … Ken jij ze al? De historische figuren, mythologische helden, goden en monsters uit de klassieke oudheid spreken nog steeds tot de verbeelding. Ben jij geïnteresseerd in talen, geschiedenis en fantastische verhalen? Hou jij van een uitdaging? In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres! 

In de les Latijn maak je in de eerste plaats kennis met de taal zelf. Snel zul je merken dat sommige Latijnse woordjes heel hard lijken op Franse of zelfs Nederlandse woorden. Samen gaan we op zoek naar gelijkenissen en verschillen met de moderne talen en breid jij jouw woordenschat uit. Bij het leren van een nieuwe taal moet je ook inzicht krijgen in de opbouw van die taal. Taalstudie heeft dan ook een bijzondere plaats in de richting Latijn. Tegen het einde van het eerste schooljaar goochel jij met gekende termen als onderwerp en bijvoeglijk naamwoord, maar kan je ook meepraten over naamvallen, iets dat het Nederlands niet (meer) heeft. Spannend toch? 

Woordenschat en taalstudie vormen de basis voor het lezen van Latijnse teksten. Via de teksten kom je in aanraking met een cultuur en een verhalenschat van zeker 2000 jaar oud. Stokoud, zo lijkt het wel, maar helemaal niet stoffig! Het is geen wonder dat de Nachtwacht, Harry Potter of Percy Jackson een graantje meepikken en inspiratie halen uit de rijke cultuur en taal van de Romeinen. 

In de les Latijn scherp je jouw taalgevoel en nauwkeurigheid aan, leer je vlot verbanden te zien en systematisch te redeneren. Dit zijn allemaal elementen die ook voor andere vakken bijzonder nuttig kunnen zijn. Deze richting biedt toegang tot alle richtingen in de tweede en derde graad. 

Maak in onze workshop Latijn kennis met de Romeinse wereld en taal via Minecraft. Lucius en Marcia, twee Romeinse kinderen van jouw leeftijd, leiden jou rond bij hun familie en in hun huis. Zij leren je jouw eerste Latijnse woordjes en helpen je zelfs enkele Latijnse zinnen te vertalen. Durf jij de uitdaging aan? 

Studierichting: 1A met verdieping Latijn 
Vak : Latijn – 5 lesuren per week 
Workshop: 13.15 uur en 13.55 uur