Latijn - Wetenschappen | STEaM

Latijn - Wetenschappen

3E GRAAD

Voor wie? 

Alle leerlingen die geslaagd zijn in hun tweede graad A-stroom in de studierichtingen Latijn en Grieks-Latijn

Wat mag je verwachten van deze opleiding?

In de derde graad is de lectuur van Latijnse auteurs een toegangspoort tot de rijkdom van de Latijnse beschaving en cultuur, waarin de westerse maatschappij haar wortels vindt. Je gaat op zoek naar de diepere waarden en de betekenis van heldendichten, poëzie en retorische, juridische en filosofische teksten. Dankzij de studie van de klassieke talen leer je abstract te denken en kweek je een zin voor analyse en nauwkeurigheid. Een oude taal nodigt uit tot precies en kritisch lezen in plaats van vluchtig en oppervlakkig. Het Latijn is aan strakke regels en wetmatigheden gebonden, leent zich uitstekend voor zakelijke, historische en juridische teksten en draagt bij tot de vorming van het formeel logisch denken. 

De geschiedenis begint niet met ons: in de kennismaking met onvergetelijke figuren als Odysseus, Socrates en Antigone ontmoet je de ‘eeuwige mens’, die zoekt, vraagt en tast. Dankzij het contact met de Griekse en Latijnse beschaving en cultuur kun je de wereld van vandaag beter begrijpen. Al snel zul je kritisch omgaan met onze tijd, die beheerst wordt door nut en rendement.

Deze diepgaande studie van het Latijn combineer je met wetenschappen. Met 2 uur chemie, 2 uur fysica en extra biologie en aardrijkskunde richt je je op de wetenschappelijke wereld. Door de combinatie van inzichten uit de klassieke talen en wetenschappen ben je klaar om de wereld te verkennen! 

Wat na de derde graad?

Deze studierichting Latijn - Wetenschappen bereidt je voor op hogere studies aan de hogeschool of universiteit. 
 

            

LWE 

            
            

J5

            
            

J6

            
Esthetica 1u 1u
Godsdienst 2u 2u
Geschiedenis 2u 2u
L.O. 2u 2u
Nederlands 4u 4u
Aardrijkskunde 2u 1u
Biologie (CLIL) 1u 2u
Chemie 2u 2u
Fysica 2u 2u
Wiskunde 4u 4u
Latijn 4u 4u
Engels 2u 2u
Frans 3u 3u
Duits 1u 1u
STEaM 1u 1u